Hund som ligger foran peisen og en hånd som klapper den på hodet

Varm vinter med Scan Stoves

Høst og vinter er mørkets årstider. Den kommer like sakte og snikende hvert år – med gulnende trær og regn og kald vind rundt hushjørnene. Men mørketiden er ikke slutten, selv om naturen går i dvale. Den er også en ny begynnelse – vi kan endelig begynne å fyre i peisen igjen!

Gradestokken kryper stadig nedover og det eneste vi ønsker oss er en tung høstgryte servert på bordet, noe godt i koppen eller glasset og å krype nærmere sammen ved peisen. Mens det brenner livlig og varmende i vedovnen vil vi drikke te, se på filmer og pakke oss godt inn i ullteppet, med bestemors hjemmestrikkede ullsokker og duften av vedfyring i nesen.


Ved som oppvarming

Med energi- og oppvarmingskostnader som har økt til høyder vi aldri har sett før, leter vi alle etter måter vi kan utnytte både varmen og energien på best mulig måte. Å supplere med flere ulike varmekilder er et svært godt tiltak i denne sammenhengen. Fyrer du med ved på kalde kvelder oppnår du mye - både for dekke varmebehovet, det merkes på energiregningen, samtidig som det skaper hygge og atmosfære hjemme.

De små energitiltakene med vedfyring kan du starte med det samme: Utnytt veden til det fulle med å fyre riktig i vedovnen eller peisen og få mest mulig varme på kjøpet!

Her er to måter å utnytte energien optimalt:

Varmelagrende vedovner utnytter veden til det fulle

Varmelagring i vedovn eller peis kan skje på flere måter. Enten er ildstedet laget i et materiale som lagrere varmen, slik som vår favoritt kleberstein, eller så integreres varmelagrende materiale skjult inne i peisen, som et tilbehør. Begge vartianter lagrer varmen mange timer etter at ilden har sloknet, så lenge som 12 timer etter siste vedfyring!

Les mer om Scans varmelagrende vedovner og peis:

Steg-for-steg guide for riktig peisfyring

Målet er enkelt - du får fyr raskest mulig, slik at du kan kose deg i peisvarmen. Men mange opplever det som litt vanskelig, eller de har ikke noen spesiell tanke bak hvordan man tenner opp i peisen i det hele tatt.

Vi har samlet alle våre tips for hvordan du raskest får fyr i peisen, og samtidig kan utnytte veden best.

Triksene for opptenning i din vedovn eller peis:


Ny peis? Rentbrennende vedovner er løsningen

Men selv om vi tar grep for å gjøre det beste ut av det med å fyre rent i den gamle vedovnen vi har, er det et ordentlig løft som kan gjøre den store forskjellen. Har du en gammel peisovn eller peis vil veden ikke bli utnyttet optimalt, noe som gir høyere vedforbruk for å oppnå høyere temperatur, samt at den vil slippe ut større andel partikler rett ut av pipa. Så den aller beste måten å spare oppvarmingskostnader er ganske enkelt å passe på at du fyrer med oppdatert fyringsteknologi.

Å skifte ut en gammel vedovn eller peis har langsiktig effekt både som en oppgradering av boligen, og å plassere vedfyringen din i en fremtidsrettet miljøstandard. Samtidig bruker nye vedovner mye mindre ved - hele 30% mindre! Det er godt for lommeboka til den enkelte, og er samtidig godt for klimaet.

Kjøpe peis eller vedovn?

Drømmer du om en ny ovn eller moderne peis? Her finner du alt du trenger å vite før du bestemmer deg.

Hvor kan jeg finne Scan stoves?

Våre kvalifiserte forhandlere hjelper deg med å finne peisen eller vedovnen som passer ditt behov.

Hvilken vedovn ønsker du deg?

Scan stoves har et stort sortiment av vedovner og peis. Se gjennom utvalget og finn din favoritt!


Er vedfyring billigere enn strøm?

Å redusere strømforbruket er enklere sagt enn gjort for de fleste familier. Lurer du på hvor mye du kan spare på strømregningen ved å fyre med ved? Vår vedkalkulator hjelper deg med å sammenligne prisen på strøm og vedfyring.

Prøv vedkalkultoren med dine lokale priser for ved og strøm:


Vakker varme fra Scan Stoves

Hjemmet er der hjertet er, sies det - og samlingsplassen rundt peisen i stua er gjerne hjertet i hjemmet. Et samlingssted for familien, venner man har på besøk og en plass for hvile og avslapping.

Hvit hjørnepeis med flammer i hvitt moderne hjem med grå sofa og rundt bord

Drømmen om en hjørnepeis

Da familien Solvik flyttet inn den stilrene tomannsboligen var målet å skape lun hygge, samtidig som den tidsriktige stilen ble krydret av familiens egne detaljer. For å oppnå dette var en peis et absolutt must. 

En moderne peisovn med rene trekk

Scan 84 er en serie rentbrennende vedovner som består av 4 modeller med mulighet for ulike dører, flerer høyder og for å skifte ut håndtak. Det gir deg frihet til å skape interiørdetaljer som kan pryde hjemmet ditt gjennom mange år, eller skiftes ut etter ønske.


På tide å skifte ut din gamle vedovn eller peis?

Finn din nærmeste forhandler, som vil hjelpe deg med å realisere peisdrømmen din!