Teknisk tegning detalj med blyant, linjal og passer liggende ovenpå

FAQ - Ofte stilte spørsmål om vedovn og peis

Her har vi samlet svar på spørsmål mange lurer på når de planlegger å installere en ny peis eller vedovn. Har du mer detaljererte spørsmål eller du ikke finner svaret på våre nettsider, så anbefaler vi deg å ta kontakt med en av våre dyktige forhandlere som gjerne hjelper deg med ideer, planlegging, skisser og installering til ditt hjem.

Hvilken peis skal jeg velge?

For at man skal få en positiv opplevelse med et ildsted er det veldig viktig at størrelsen er tilpasset boareal og behov for varme.
Er vedovnen eller peisen for stor vil man konstant fyre i den på for lav effekt, og ende opp med sot på glass og i skorsteinen.  En for liten ovn vil bli overbelastet og få redusert levetid.

Varmeeffekt og boareal

For å gi gode råd trenger forhandleren derfor informasjon om boareal og type isolasjon i boligen din.
Normalt sett er varmebehovet i norske boliger ca 60-70 watt per kvadratmeter, men dette kan endres av type isolasjon, antall vinduer, takhøyde mm. Gamle, trekkfulle hus, med dårlig isolasjon, trenger vesentlig mer varme enn boliger med god isolering og tre-lags vindusglass. Normalt sett er varmebehovet i norske boliger ca 60-70 watt per kvadratmeter, men dette kan endres av type isolasjon, antall vinduer, takhøyde mm.

Todelt bilde med et lite sort hus med rød dør og brygge ved vannet og stort hvitt hus tomannsbolig med rødt tak og garasje

Beregning av varmebehov

Du kan regne ut hvilen varmeeffekt som er mest optimal for din bolig. Her er peisens nominelle ytelse (kW) et viktig punkt for å treffe rett. Denne finner du under de tekniske spesifikasjonene under hvert enkelt produkt på nettsiden, eller i brukermanualen.

En tommelfingerregel er at 1 kW kan varme ca. 20 kvadratmeter i et normalt isolert hus.

Bilde av formel for å regne ut varmebehov. Boligens m2 delt på 20 m2 er lik Nominell effekt

Eksempel:

Har du et areal av boligen du ønsker å varme opp på 90 m2 i en godt isolert enebolig, har vi laget en beregning her:

Bilde av regnestykke eksempel utregning av nominell effekt


Kan jeg kjøpe vedovn eller peis direkte fra Scan stoves?

Scan stoves er produsent av vedovner, peisinnsatser og peiser, men alt salg av både ildsteder og reservedeler skjer gjennom våre dyktige forhandlere.


Blond kvinne sitter foran hvit vedovn Scan 83-2 med en kopp te i hendene

Hva er nominell effekt?

For varmeberegning brukes begrepet nominell effekt. Nominell effekt, eller nominell ytelse, er den effekten ovnen gir beste resultater ved, både når det gjelder utslipp av partikler, CO og virkningsgrad. Nominell effekt betyr at man må fyre med rett mengde ved i forhold til ovnens størrelse (dette bestemmes av brennkammervolumet i henhold til norsk standard). Denne finner du både under det enkelte produkts tekniske detaljer, samt i brukermanualen for produktet.


Bilde av en ernergimerkings-etikett som ligger ovenpå et tonet bilde av en grønn åker

Har vedovner og peiser energimerking ?

Ecodesign - og miljømerkedirektivet er to instrumenter som er initiert av EU. De tar sikte på å redusere miljøpåvirkningen av energirelaterte produkter gjennom hele livssyklusen. Dette gjør det mulig å velge den mest energieffektive vedovnen på markedet.

Merking av våre produkter med energi-effektivitetsklasse hjelper deg å velge den mest energieffektive ovnen, med lavest driftskostnad og innvirkning på miljøet. Dette for at du skal gjøre ditt beste valg for nåtiden, fremtiden og miljøet. Hvilken energimerking ditt produkt har finner du enten på produktoversikten eller i brukermanualen.


Hva slags pipe har du?

Skorsteinen er vedovnens motor og helt avgjørende for funksjonen til ovnen. Hvis du allerede har pipe i huset ditt, er det viktig å få undersøkt om den er i brukbar stand. Dette kan enten feiervesenet i din hjemkommune gjøre, eller du kan kontakte en forhandler som kan komme på et hjembesøk. Det er påbudt med pipe på de fleste eneboliger, og alle nye bygg må i følge TEK-17 oppføres med med skorstein. 

For at et ildsted skal fungere optimalt bør det kobles på en skorstein med en innvendig diameter større enn røykavgangen på ildstedet. I monterings og bruksanvisningen vil man finne opplysninger om hvor stor trekk de forskjellige produktene trenger for å fungere optimalt. En tommelfinger regel er at en meter skorstein skaper 4 Pascal trekk. Få ildsteder fungerer på mindre enn 12 Pascal trekk.
Skarpe røykrørsbend reduserer trekken. 

Skal du rive et eldre ildsted, er det viktig å sjekke pipa for skader før du monterer et nytt. Dersom pipen er skadet kan få hjelp til rehabilitering av din gamle skorstein eller alternativt montere en stålskorstein.

Tak og pipe på et hvitt hus på en kald vinterdag

Ingen murpipe?

Dersom du ønsker å plassere et ildsted et annet sted enn ditt nåværende pipeløp står, eller boligen din ikke har pipe i det hele tatt er en stålpipe et ypperlig valg. Stålskorsteiner er rimelig og godt alternativ til en tradisjonell, murt skorstein.

  • Enkel å montere
  • Inntil tre ildstedet kan kobles på samme pipe innen samme boenhet
  • God isolering gjør at pipen kan monteres med kort avstand til treverk
  • Kan bak- eller toppmonteres og sideforskyves 
  • Brukes som både skorstein og tilluftskanal

Ventilasjon

Alle peisovner krever to hovedingredienser; den første er frisk luft for å brenne godt, og det andre er at røyken slipper ut gjennom skorsteinen, helst med mest mulig forbrente gasser som gir minimalt med partikkelutslipp.

Skorsteinstrekk gir et undertrykk i vedovnen. Dette undertrykket fjerner røyken fra ovnen og suger luft gjennom forbrenningsluftspjeldet til forbrenningsprosessen. Forbrenningsluften brukes også til glasskylling, som holder glasset rent for sot.

Luften skaper trekk, "fôrer" bålet og lar det brenne lyst og varmt med flotte flammer. Bålet styres ved å åpne eller lukke luftventilene for å dempe eller øke flammene.

Peis i lavenergihus eller passivhus

I skorstein eller piper i eldre boliger trekkes luft til forbrenningen gjennom peisen. Men om man bor i et veldig tett hus, eller om mekanisk eller balansert ventilasjon kjemper mot den naturlige trekken i skorsteinen, kan man få problemer med ildstedets funksjon. Da er det viktig at du tar hensyn til dette når du planlegger installasjonen. Den anbefalte løsningen er å koble til såkalt "uteluft" eller "tilluft" til ildstedet.

Behovet for tilluft er også en viktig faktor for ildsteder som skal monteres i et passivhus, lavenergihus eller nyere bolig. Da er det også viktig å velge et ildsted som fungerer godt på lav effekt. 

Her kan du lese mer om tilluft og lukket forbrenning:

Illustrasjon av ildsted med pipe med uteluft

Må man ha pipe

Kan man ha flere vedovner på samme pipe?

Ja, det går fint å montere to eller flere ovner på samme pipe, hvis det er tilstrekkelig avstand mellom røykrørsinnføringene for de to ovnene. En ovn i første og en i andre etasje bør ikke være noe problem, særlig ikke hvis de tilhører samme boenhet.


Stor hvit peis med glass på to sider Scan 5003 FR i en moderne stue med blå sofa

Kan man sette inn peis i pipa?

Nei, man kan ikke montere en peisinnsats direkte inn i pipa. Men man kan bygge inn en peisinnsats foran eller på sidene av pipen, som en tilleggskonstruksjon som ser ut som en del av pipa. Forhandleren hjelper deg gjerne å designe en trygg og brannsikker installasjon som passer perfekt i boligen din.


Hvor langt fra pipa skal ovnen stå?

Det finnes regler for avstand til brennbare gjenstander og materialer, og til riktig underlag på gulvet (for eksempel gulvplate i stål eller glass). Denne informasjonen finner du i manualen til produktet. Scan-forhandleren hjelper deg også gjerne med dette før installering.

Brannmur

Det vanligste i Norske hjem er å ha en brannmmur bygget i leca eller teglstein installert eller plassbygget bak ildstedet. (OBS! Gipsplater er ikke godkjent som brannmur). Med årene har vi fått gode muligheter for å bygge eller ettermontere brannmur, med lette brannmursplater som kan festes direkte mot brennbar vegg. Brannmursplatene må være godkjent av Sintef og monteres etter produsentens anvisning. Platene kan også brukes til å bygge hele peisomramminger til peisinnsatser. 

Hvit vedovn Scan 83-2 montert foran brannmur

Avstand til møbler og andre brennbare elementer i rommet

Hvert enkelt ildsted har egne krav til avstand til brannmur, disse finner du i brukermanualen.

Møbleringsavstand til vedovn eller peisovn er generelt ca. 1 m fra peisglasset til brennbare materialer. Denne avstanden er forskjellig fra produkt til produkt - og du finner helt konkrete mål i manualen til produktet. Ta også hensyn til at møbler og annet kan tørket ut av å stå nær ovnen.

Rommet der ildstedet er plassert bør ha god ventilasjon og ikke være overfylt med møbler – en peisovn krever plass til å puste. Din lokale forhandler kan anbefale det ideelle ildstedet, og hvilken type ventilasjon som trengs for den.

Illustrasjon av vedovn sett ovenfra med varmestråling fra glasset

Tilkobling av peisovn til elementpipe

Mange boliger har en eksisterende peis eller vedovn. Dette gjør installasjonen av et nytt ildsted mye enklere, men det er et par ting du bør vurdere før du kobler til et nytt ildsted.

Skal du bytte en gammel vedovn med en ny vedovn, er det lurt å notere seg om denne har topputtak eller bakuttak – altså om røret mellom pipa og vedovnen er koblet til på toppen eller på baksiden av ovnen. Er det montert på toppen og går rett opp i taket, så er jobben enkel. Er vedovnen montert med bakuttak eller knerør, er det viktig informasjon hvor høyt det er til senter av røykuttaket. Du må ta stilling til om du vil beholde dette som det er, da dette kan begrense utvalget som passer til din installering. Spiller det ikke noen rolle for deg å lage en ny røykrørsinnføring i brannmuren, står du helt fritt.

Sort vedovn med knerør inn i hvit pipe. Mann i brun t-skjorte legger inn ved i vednisje.

Har du en åpen peis eller grue, kan man ganske enkelt installere en rentbrennende peisinnsats eller kassett direkte inn i denne og på denne måten få opptil 80% mer varmeutnyttelse av veden og samtidig spare miljøet for unødvendig partikkelutslipp fra en gammel vedovn. For å gjøre dette anbefaler vi å benytte sertifiserte montører eller en Scan-forhandler, da det krever spesialtilpasning og godt med luft og ventilering.

Før / etter bilde av peisinnsats montert inn i grue / åpent ildsted

Den lokale forhandleren er eksperter på dette og hjelper deg gjerne.


Tåler gulvet vekten av ovnen? 

Vekt på ildstedet og gulvets bæreevne

Hele produktsortimentet vårt regnes som lette ildsteder og krever normalt ingen forsterkning av bjelkelaget, men kan plasseres
på vanlig bjelkelag/gulv. Man bør naturligvis forsikre seg om at underlaget kan bære vekten på ovnen og eventuelt stålskorsteinen.

I tvilstilfeller kan man gjøre en beregning. 

Vekten på et ildsted skal fordeles på størrelsen av ildstedets grunnareal, pluss 0,6 meter i hver retning.

Vedovn med klebersteinssider Scan 65-8 med visuell beregning av gulvets bæreevne

Størrelsen på ildstedet ditt kan du finne under hvert enkelt produkt på nettsiden, eller i Brukermanualen.

Eksempel:

Er grunnflaten på ildstedet 0,49 x 0,38 m
skal vekten fordeles på en flate på:

Illustrasjon av regnestykke for gulvets bæreevne

I følge Standard Norge får man belaste hver kvadratmeter med 150 kg.

Illustrasjon av regnestykke for gulvets bæreevne, med konkrete tall

En peis med grunnflate 0,49x0,38 m kan da veie opp til 400 kg uten at man trenger å forsterke gulvet.

Ofte står ildstedene inn mot en vegg og vektberegningsarealet kan reduseres noe.

Søk hjelp hos din faghandel hvis du er usikker.


Kan vedovnen stå rett på gulvet?

Scan 68-13 hvit vedovn med sorte håndtak på hvitt gulv

Det enkle varer er nei, så klart med noen forbehold. Dersom gulvet/underlaget er av brennbart materiale må det ligge en gulvplate som beskytter gulvet i arealet rundt ovnen fra glør. Men dersom den plasseres på ikke-brennbart materiale som for eksempel betonggulv eller fliser trenger man ikke gulvplate.

Gulvplate til peis og vedovn

En vedovn som monteres på et brennbart gulv skal alltid ha en gulvplate eller beskyttende underlag som beskytter for glør. Denne kan være av glass, stål, skifer, fliser, etc. Det er viktig at underlaget eller gulvplaten tåler varme og glør, og at den oppfyller kravene med hensyn til isolering og størrelse på produktet. Anbefalt størrelse, eller forslag til spesialtilpasset gulvplate til det enkelte produkt, kan du finne i Monterings- og bruksanvisningen til hvert enkelt produkt.

Du kan få råd og veiledning til å finne den riktige gulvplaten til din vedovn eller peis.



Hvordan finner jeg fargekoden for min Scan vedovn?

Vedovner fra Scan har hatt mange ulike farger opp gjennom årene, og fra tid til annen får vi spørsmål om RAL kode på vedovn eller andre fargekoder. Fargekodene for våre vedovner er ikke standard, da de brukes internt under produksjonen. Hvis du ønsker å finne den nøyaktige fargekoden og riktig type maling for ditt produkt, anbefaler vi at du tar med en del av produktet til en fargehandel som kan skanne fargen for deg. Dette vil gi deg den beste hjelpen til å finne den riktige fargen.

Kodene er kun veiledende, og de er det nærmeste vi kan komme i forhold til vårt fargesystem.

Rund sort vedovn Scan 83 med stor buet dør og sorte detaljer

Black paint

  • Scan color code: BP
  • RAL: RAL 9005
  • NCS: NCS 9000-N
Rund vedovn Scan 83-1 i grå lakk med stor buet dør og sorte detaljer

Grey paint

  • Scan color code: GP
  • RAL: RAL 7043
  • NCS: NCS 7500-N
Rund vedovn Scan 83-1 i glossy hvit farge med stor buet dør og sorte detaljer

Glossy white

  • Scan color code: GWH
  • RAL: RAL 9003
  • NCS: NCS 0502-G
Rund vedovn Scan 83-1 i glossy black med stor buet dør og sorte detaljer

Glossy black (discontinued)

  • Scan color code: GBL
  • RAL: Missing
  • NCS: Missing
Rund vedovn Scan 83-1 i silver farge med stor buet dør og sorte detaljer

Silver (discontinued)

  • Scan color code: SIL
  • RAL: RAL 9006
  • NCS: NCS 2000-N
Rund vedovn Scan 83-1 i glossy red med stor buet dør og sorte detaljer

Glossy red (discontinued)

  • Scan color code: GLR
  • RAL: RAL 3013
  • NCS: NCS 2570-Y90R
Rund vedovn Scan 83-1 i metallic brun farge med stor buet dør og sorte detaljer

Brown metallic (discontinued)

  • Scan color code: BRM
  • RAL: Missing
  • NCS: Missing
Rund vedovn Scan 83 i champagne farge med stor buet dør og sorte detaljer

Champagne (discontinued)

  • Scan color code: CHA
  • RAL: Missing
  • NCS: Missing
Liten vedovn eggeformet på søyle Scan 66-2 i fargen Dusty Green

Dusty green (discontinued)

  • Scan color code: DGR
  • RAL: RAL 7034
  • NCS: NCS 4010-G90Y

Vi kan ikke garantere at fargekoden i våre dokumenter vil være 100 % nøyaktig i forhold til fargen og glansen på produktet. Forskjellige produsenter og blanding av farger kan gi forskjellige resultater. Det er også viktig å merke seg at alle farger, spesielt hvite, kan endre seg over tid. Derfor kan de oppgitte fargekodene avvike fra den faktiske fargen på produktet etter en periode med bruk.

Vær oppmerksom på at Scan A/S ikke kan holdes ansvarlig for eventuelle fargeforskjeller som kan oppstå på grunn av dette.


Fjerne vedovn eller rive gammel peis

Før du går i gang med riving av ditt gamle ildsted er det lurt å ta kontakt med en fagmann som kan undersøke om pipa har skader, feil eller mangler. De fleste problemer med ildsteder stammer fra en dårlig fungerende eller feildimensjonert skorstein. Er pipa i boligen din mer enn 30 år gammel er dette ekstra viktig. Dersom de skulle avdekke alvorlige feil er det enkelt for en fagmann å utbedre uten å rive hele pipa – man installerer rett og slett et nytt piperør i den eksisterende murpipa.

River gammel peis i rød tegelstein

Det kan være smart å ha med et bilde av den gamle ovnen eller peisen når du går i butikken, så får du raskt et overslag over hva det vil koste å fjerne den gamle og installere en ny.


Hvem kan montere peis?

Når du installerer et ildsted er det viktig at det gjøres riktig. En peisovn er spesielt viktig ettersom feil installasjon ikke bare kan gi dårligere varmeavgivelse, en feilinstallering kan potensielt være brannfarlig.

I Norge har man lov til å montere en peis eller vedovn selv. Det er veldig viktig at monterings- og bruksanvisningen følges for å unngå feil installasjon og farlig bruk. Peis og vedovn kan installeres uten søknad, men det må meldes fra til feiervesenet i din lokale kommune når det har vært installert nytt ildsted eller det er foretatt vesentlige endringer (ref. Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn). Før ildstedet kan tas i bruk, må arbeidet kontrolleres av kvalifisert kontrollør.

Man kan også velge å sette bort hele installasjonen til en montør eller la en av våre forhandlere ta seg av hele jobben for deg. Selve installasjonen kan ta alt fra et par timer til arbeid i etapper ved en større peisinstallasjon. Dette avhenger av hvor stort prosjektet er og hva slags peis eller vedovn som skal installeres.

For ytterligere opplysninger henvises det til Direktoratet for byggkvalitet.


Hvem kan godkjenne nytt ildsted?

Før et nytt ildsted kan tas i bruk skal installasjonen godkjennes. Scan stoves forhandlere kan være behjelpelig med godkjenning av installasjoner som utføres av våre forhandlere, og sender inn en rapport til feiervesenet i kommunen. Om du velger å montere og innhente godkjenningene selv må du kontakte feiervesenet for å gjøre en befaring og godkjenne installasjonen før dokumentasjonen sendes til kommunen.


Garanti og reklamasjon

Hvor lang er garantien på en Scan vedovn eller peis?

Alle ildstedene fra Scan stoves følger noen av verdens strengeste testkrav, og alle produkter som forlater fabrikken, er kvalitetssikret med tanke på både sikkerhet og funksjonalitet. Derfor gir vi med glede 5 års reklamasjonsrett.