Hvit vedovn Scan 83-2 med åpen dør og bål som tennes opp

Hvordan fyre i peisen

Vedfyring kan virke vanskelig, men følger du denne beskrivelsen steg for steg, så lærer vi deg triksene som får opptenning i din vedovn eller peis til å gå som en drøm.

Hvorfor får jeg ikke fyr i peisen?

Ikke alle vet at det finnes ulike metoder for å fyre i peisen eller vedovnen. Den gammeldagsemetoden, som mange gjerne har lært seg i barndommen, er at man bygger bålet av noen kubber ved og tenner på papir eller tennbriketter i bunnen.

En langt mer effektiv metode er «Top-down» eller «swiss method», der man stabler ved av ulik størrelse ganske oppover med stadig mindre vedstykker og tenner på fra toppen av stabelen. Det avgir mindre sot og partikler, gir bedre lufttilførsel og gjør at samme mengde ved varer lenger. Ovnen kommer raskere opp i driftstemperatur (nominell effekt), og gassene forbrennes bedre.

Slik fyrer du i ovnen

Steg-for-steg guide for riktig peisfyring

Blond kvinne sitter ved en hvit vedovn Scan 83-2 og tenner opp i peisen

Dette trenger du:

 • 2-3 større vedkubber
 • 2 medium store vedkubber
 • 8-10 mindre pinner til opptenningsved
 • Noen få opptenningsbriketter
 • Fyrstikker eller lighter
Nærbilde av siden på en hvit vedovn Scan 83-2 og en kvinnehånd som justerer luftventilene

1. Justere trekk i ovnen - vedovn primærluft sekundærluft

Vedfyring - stengt eller åpen trekk, spør du deg kanskje?
De fleste vedovner og peiser fra Scan har to luftventiler. En for primærluft (opptenningsluft) og en for sekundærluft (trekken). Disse kan være plassert på litt forskjellige steder på ulike vedovner og peiser, men prinsippet for opptenning og fyring er det samme.

 1. Opptenning:
  Når du tenner opp, skal begge lufteventilene være helt åpne.
 2. Lukk ventilene litt, eller helt
  Når bålet brenner godt (etter 10-20 minutter), kan du stenge primærluftventilen til ca. 40 %, eller lukke den helt hvis du har god trekk i pipa.
  Juster sekundærluftventilen til å være mellom 30 % og 70 % åpen.


Dårlig trekk i pipa?

Har du undertrykk i huset, er det viktig å passe på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenningen. Kjøkkenvifte og balansert ventilasjon som drar luft ut av huset kan redusere trekken i pipa under fyringen.

Stablet bål i en vedovn Scan 83-2 og en kvinnehånd som tenner opp

2. Bygg bålet lagvis for riktig vedfyring

 1. Legg to store vedkubber i bunnen av brennkammeret,
  med ca. 1 cm avstand mellom
 2. Legg så et lag med medium store kubber på tvers av vedkubbene, legg dem med 1 cm luft mellom pinnene.
 3. Legg opptenningsved, gjerne i flere lag, på tvers det forrige laget.
 4. Oppå laget med opptenningsved legger du 2-3 opptennigsbriketter.

3. Tenn på!

Siste steg er enkelt, tenn på og sett døren litt på gløtt mens bålet tar skikkelig fyr, før du stenger den helt. Ha gjerne opptenningsventilen åpen til det er god fyr (15 – 20 min.)

Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming, bedre trekk i ovnsrør og skorstein, mer oksygen til frammene og høyere temperatur. Flammene på toppen sørger for å varme opp vedkubbene lenger ned i bålet. Treg opptenning og lav temperatur øker svevestøvet, og det vil vi unngå.

Ikke fyll vedovnen for full

Legg inn en vedmengde som tilsvarer 25 prosent av volumet i ovnskammeret. Det gjør at du raskt får høy nok temperatur i forbrenningssonen, slik at de forurensende gassene og partiklene brennes helt opp. Dette bidrar også til at det ikke legger seg et lag med sot på ovnsglasset.

Plages du med sot på glasset på vedovnen eller peisen? Da kan det rett og slett hende du fyrer litt forsiktig. Vi viser deg hvorfor og hvordan du vasker bort sot fra peisvinduet:

Blond kvinne sitter ved en hvit vedovn Scan 83-2 og drikker te

Bruk tørr ved

Det høres kanskje ut som en selvfølgelighet, men mange sitter med ved som ikke er tørr nok å fyre med. Tørr ved er å foretrekke av flere grunner, ikke bare brenner fuktig ved dårlig, med den avgir også mindre varme siden mer av energien brukes på å fordampe i stedet for å varme opp rommet.

Vil du vite mer om hvordan du enkelt finner ut om veden er tørr nok, har vi samlet tipsene våre her:

Ramme med link til artikkel om Tørr ved, salt om stabling, tørking og opptenning

En rentbrennende ovn fra Scan stoves er et godt energitiltak

Med en rentbrennende ovn med moderne fyringsteknologi, utnyttes veden bedre og du oppnår opptil dobbelt så mye varme. Det sparer du både penger på og vedovnen eller peisen bruker mindre ved for å varme opp.

Blond kvinne sitter ved en hvit vedovn Scan 83-2 og drikker te

Hvis alle gamle vedovner blir byttet ut med nye rentbrennende, og bruker dem i følge brukermanualen, vil bidraget til totalutslippet av partikler synke kraftig. Med å velge en rentbrennende ovn, er du med på å redusere svevestøvutslippene med opptil 80%.

Samtidig kan du kose deg foran vedovnen din, vel vitende om at du varmer deg foran en energismart og bærekraftig varmekilde.