Jente med mørkt hår og hvit ullgenser drikker av hvit kopp foran vedovn Scan 65-1

Vedovn med strålevarme eller konveksjonsvarme?

Visste du at forskjellige vedovner og peiser gir ulik type varme? Når du skal velge en moderne peis eller vedovn til boligen din, står valget mellom strålevarme og konveksjon. Begge oppvarmingsmetodene har sine fordeler og unike egenskaper, som kan påvirke både varmekomforten og energieffektivitet.

Strålevarme og konveksjonsvarme gir hver unike fordeler, og valget mellom dem avhenger av dine spesifikke varmebehov og preferanser. Å forstå forskjellene vil hjelpe deg med å velge den perfekte peisen eller vedovnen for en varm og koselig atmosfære i hjemmet ditt.

Illustrasjon i sort hvitt av vedovn med strålevarme

Strålevarme ­– ny ovn med klassisk varme

Strålevarmende vedovner avgir varme direkte fra den ytre massen av vedovnen og gjennom glasset. Det er litt som når solstrålene treffer huden din og gjør deg varm. Disse peisovnene gir umiddelbar og direkte varme til mennesker og gjenstander i nærheten.

En strålingsovn passer fint i trekkfulle hus eller boliger med stor takhøyde. Den gir jevn varme nær vedovnen slik at gulvet og møbeloverflatene føles varme og innbydende, så verken føttene eller nesen bli kald.

Vedovnen kan bli svært varm og den bør derfor plasseres litt lenger unna brennbart møbler og innredning enn en konveksjonsovn.

Enten du prøver å varme opp en kjølig hytte eller trenger spesifikk oppvarming til hjemmet ditt, er en stråleovn et godt valg for rask og behagelig varme.

Illustrasjon av strålevarme
Vedovner med strålevarme sender varmestråler som overfører varmen til deg.
Illustrasjon i sort hvitt av vedovn med konveksjonsvarme

Hva gjør en konveksjonsovn?

En konveksjonsovn varmer rommet litt annerledes. Den trekker inn kjølig luft under vedovnen, varmer den opp mellom de doble sideveggene, og slipper den deretter ut gjennom ventiler på toppen. Denne varme luften stiger opp og sprer seg gradvis i hele rommet.

I motsetning til strålevarme som varmer opp gjenstander, varmer konveksjon selve luften, noe som gjør den ypperlig for større rom eller som en ekstra varmekilde om vinteren. Den varmer kanskje ikke opp like raskt som strålevarme, men den varmer rommet jevnt.

I tillegg kan konveksjonsovner plasseres nærmere brennbare materialer, noe som gjør dem fleksible for når du skal installere den. For eksempel hvis boligen ikke har brannmur, det er begrenset takhøyde eller den blir stående nær møbler.  

En konveksjonsovn et pålitelig valg for å holde boligen din varm og behagelig.

Illustrasjon av konveksjonsvarme
Med konveksjonsvarme varmes luften opp, som stiger og fordeler seg ut i rommet

Velg riktig peis for dine behov

Å velge den ideelle peisen eller vedovnen for hjemmet ditt avhenger av dine spesifikke ønsker.

  • Dine oppvarmingsbehov: Er peisen primært for stemning, tilleggsoppvarming eller din hovedvarmekilde?
  • Romstørrelse: Vurder størrelsen på området du vil varme opp.
  • Sikkerhet: Vurder plassering av ildstedet, spesielt når det gjelder brennbare materialer.
  • Preferanse for rask eller jevn oppvarming: Bestem om du foretrekker rask, lokalisert oppvarming (strålevarme) eller en mer gradvis, jevn varmefordeling (konveksjonsvarme).

Vil du vite mer om hva du bør tenke på når du velger ildsted, kan du les mer i denne artikkelen:
Kjøpe ny peis eller vedovn? Slik velger du riktig

Vårt brede utvalg av vedovner, peiser og peisinnsatser møter de fleste ulike behov og preferanser. Besøk din nærmeste forhandler, så hjelper våre eksperter deg til den optimale oppvarmingsløsningen for ditt hjem.