Scan 5005

Før du kjøper peisovn

Peisovnen er blant de større investeringene i hjemmet, og den skal helst holde i mange år. Før du har peisdrømmen din på plass i stua er det et par ting du må undersøke eller vurdere først. Her er noen av de viktigste tingene du bør undersøke før du velger ildsted.

Hva slags pipe trenger du?

Hvis du allerede har pipe, er det viktig å få undersøkt om den er i brukbar stand. Dette kan enten feiervesenet i din hjemkommune gjøre, eller du kan kontakte en forhandler som kan komme på et hjembesøk.

Hvis du ikke har pipe fra før, kan du spørre forhandleren din om muligheten for å installere en stålskorstein eller elementpipe som passer til ildstedet du skal installere.  

Plassering og montering

Den autoriserte Scanforhandleren hjelper gjerne med montering av din ovn, peis eller peisinnsats. Forhandlerene våre er erfarne fagfolk som jobber med planlegging og installering av ildsteder daglig. Ønsker du å montere ildstedet selv, bør du overveie grundig om det er noe du klarer på egen hånd. Faghandleren kan hjelpe deg med deler av jobben - som å frakte ildstedet ditt hjem til deg, gi deg tips og råd, levere deler – eller de kan gjøre hele jobben for deg.

Hvilken størrelse bør peisovnen ha?

Det er viktig at peisovnen har riktig størrelse i forhold til arealet den skal varme opp. Er ovnen for stor kan det være like problematisk som at den er for liten.

En godt isolert bolig har vanligvis et varmebehov på cirka 60-70 W per kvadratmeter. For å avgrense hvilke ildsteder som er mes optimale hjemme hos deg, kan du regner det ut på denne måten:

Oppvarmingsareal x varmebehov / 1000 = anbefalt nominell effekt.  

Har du et rom på 90 kvm i en godt isolert bolig blir regnestykket slik:

90 x 70 / 1000 = 6,3 nominell effekt

 

Den nominelle effekten finner du under Tekniske spesifikasjoner på alle ovner, peiser og ildsteder på våre websider.

Avstand til brennbare elementer i rommet

Vær oppmerksom på at det er gjeldende regler for avstand til brennbare gjenstander og materialer og til riktig underlag på gulvet (for eksempel gulvplate i stål eller glass). Denne informasjonen finner du i manualen til produktet. Denne finner du under "Dokumenter" på produktsiden til alle Scan-produktene på websiden. Den autoriserte Scanforhandleren hjelper deg også gjerne med dette før installering.

Godkjenning av ildstedet

En vedovn, peisovn eller peisinnsats skal være sikker i bruk, enkel å betjene og skånsom mot miljøet. Jo flere normer en peisovn oppfyller, desto bedre tilfredsstiller den disse punktene. Det er derfor en fordel om peisovnen oppfyller mer enn bare de nasjonale kravene.

 

Se hele vårt utvalg av peisovner