Blond kvinne sitter foran en peis med en kopp i hendene

Kjøpe ny peis eller vedovn? Slik velger du riktig

Drømmer du om en ny ovn eller moderne peis? Varmende, knitrende og sprakende flammer som du kan sitte og hygge deg ved. Men det er et par ting å ta stilling til når du skal velge det perfekte ildstedet, og det lønner seg å ha noen forkunnskaper før du drar i butikken.
Her finner du alt du trenger å vite.

Hvilken vedovn eller peis skal jeg velge?

Det aller første du bør gjøre er å tenke over hva slags type ildsted du ønsker deg.
Her har du flere muligheter:

Ta gjerne en tur i butikkene våre for å se utvalget og få gode råd av våre faghandlere med på veien.

Vedovner med smart tilleggsutstyr

Scan stoves har mange forskjellige produktfamilier som du kan se i produktoversikten. Alle produktene kan varieres med forskjellige tilleggsutstyr spesialtilpasset til produktet; flere farger på pyntelister, ulike håndtak, sider eller topp i varmelagrende naturstein og ulike sokkelløsninger og mye mer. De fleste produktene våre kommer både med og uten sideglass. Dette gir deg mulighet for å sette sammen akkurat den vedovnen som passer inn i ditt hjem, både ut fra egen smak  og interiørstil.

Sort peis med klebersteinstopp i lyst rom med ved på venstre side
Ulike topplater
Sort peis som kan roteres, plassert på lyst fiskebeinsmønstret gulv
Roterende base
tegning av funksjonen på varmelagrende stein i toppkammer på sort peis
Heat storage - varmelagring
Nærbilde av sort peisovn med sort håndtak og innfelt mulighet for andre tresorter
Ulike håndtak
Hvit vedovn med formtilpasset gulvplate
Gulvplate som følger ildstedets form

Har du et eksisterende ildsted?

Har du en gammel vedovn montert, eller en stor eller utdatert peis som du ønsker å rive og starte helt på nytt? Da hjelper våre forhandlere deg gjerne med å rive eller demontere din gamle peis eller vedovn – eller du kan gjøre dette selv. Det kan være smart å ha med noen bilder av den gamle ovnen eller peisen når man går i butikken, så får du raskt et overslag over hva det vil koste å fjerne den gamle.

Riving av stor tegelsteinspeis fra 80-tallet i en stue

Husk at både stål og støpejern er smidig å gjenvinne og skal leveres til din lokale gjenvinningsstasjon. Ganske enkelt ved å oppgradere til et nytt ildsted med moderne fyringsteknologi, sparer du penger fordi nye ildsteder bruker mye mindre ved og rentbrennende vedovner gir mer helsevennlig fyring (Folkehelseinstituttet).

Hvor mye varme trenger du?

For at man skal få en riktig god opplevelse med et ildsted er det viktig at størrelsen er tilpasset boarealet og hvilket behov dere har for varme. Ildstedene fra Scan stoves er konstruert for å brenne godt på en viss ytelse. Er peisen for stor vil man enten overopphete rommet, eller konstant fyre den på for lav effekt og ende opp med sot på glassene og i skorsteinen. En for liten ovn vil bli overbelastet og risikerer å få redusert levetid.

Tenk igjennom hvilket varmebehov du har og hvor mye av boligen som skal varmes opp.
Hva er viktigst for deg – varmen eller peiskosen?

Plantegning av bolig

Varmeeffekt, boareal og gulv

Når forhandleren spør deg om hva slags bolig du bor i og hvor gammel den er, er det ikke fordi han er nysgjerrig. Det forteller mye om hva slags ildsted som anbefales for deg.

Bor du i en leilighet eller rekkehus er arealet og varmebehovet mindre. Et eldre hus er mer trekkfult, gjerne med dårligere isolering, og trenger vesentlig mer varme enn boliger med god isolering og tre-lags vinduer. Bor i et ganske nytt hus, eller lavenergihus, er det viktig å velge et ildsted som fungerer godt på lav effekt.

Her finner du de tekniske detaljene

Hvor skal vedovnen plasseres?

For noen er det et enkelt svar på dette: foran brannmuren. Men kanskje har boligen din endret planløsning gjennom årene, du ønsker å oppgradere til et større ildsted, eller ganske enkelt ønsker å flytte vedovnen bare litt - da er et alternativ å sette opp en utenpåliggende brannmur. Denne er rask å montere og bygger bare 5-10 centimeter.

Ulike vedovner og peiser har forskjellige egenskaper, og mange moderne peiser og vedovner er konstruert for å kunne stilles opp tett på brennbart materiale. Dette betyr at du kanskje ikke trenger brannmur i det hele tatt – mens andre krever en brannmur for å kunne stå tett opptil veggen. Husk at  vedovnen skal plasseres slik at det er mulig å rengjøre både ovnen, røykrøret og skorsteinsløpet.

Det er også mulig å installere ildsteder midt i et rom ved hjelp av en stålpipe – for eksempel en peis som romdeler, eller en vedovn som kan roteres 360 grader (eller bare en bestemt radius).

Ta med deg bilder eller en skisse som viser hvor ditt ildsted skal plasseres i forhold til skorsteinsløp, brannmur og møbler, det vil være til stor hjelp når du søker råd hos faghandelen.

Hvit peis i moderne stue med blå sofa og sort skap

Ønsker du deg en peisinnsats spesiallaget til ditt hjem, så har vi samlet noen gode råd her:

Slik kan du komme godt forberedt til forhandleren

Gjør du litt forarbeid hjemme før du drar til butikken, gjør du jobben enkelt for dem så de kan hjelpe deg på best mulig måte.

Bilde av sjekkliste for kjøp av peis som ligger på et bord ved siden av datamaskin penn og binders

Installering og montering av vedovn eller peis

I Norge har man lov til å montere en peis eller vedovn selv. Men det er også både behagelig og trygt å sette bort hele installasjonen til en ekspert på faget, da står vi klare med masse erfaring, spesialtilpassede verktøy og nøyaktige montører. Og vi tar også hånd om alt papirarbeidet knyttet til installeringen for deg.