Scan 80-2 sort prismeformet ovn med ekstra varmelagrende topp i et lyst, skandinavisk rom

Varmelagrende vedovner og peis

Med rødglødende priser på strøm og kunnskapen om at en normal bolig bruker ca. 60% av energiutgiftene til oppvarming, ønsker de fleste av oss flere alternativer for fortsatt å kunne kose oss uten å kompromisse med den gode varmen.

Lunt og lønnsomt med varmelagrende peisovn

Å fyre med ved for å gjøre tilværelsen hjemme lun og varm er like aktuell i dag som for flere hundre år siden, om enn med et litt annet bakteppe. Ikke bare skaper den lun hygge og atmosfære, men en peis eller vedovn er også en effektiv og besparende varmekilde. Alle kjenner vi den ekstra gode varmen du føler ved å sitte ved et vedfyrt ildsted, men visste du at du kan heve utnyttelsen av den ennå et par nivåer?

Stor sort vedovn Scan 87 i lyst grønt, klassisk rom med beige sofa og lyst eikefarget bord foran
Scan 87 med ekstra varmelagrende stein i toppkammeret

Enkle tips for å spare strøm og ved med en moderne peis

Den aller enkleste måten å spare oppvarmingskostnader er ganske enkelt å passe på at du fyrer med oppdatert fyringsteknologi. Har du en gammel peisovn eller peis vil veden ikke bli utnyttet optimalt, noe som gir høyere vedforbruk, samt at den vil den slippe ut større andel partikler rett ut av pipa.

Med å velge en rentbrennende ovn, er du med på å redusere svevestøvutslippene med opptil 90%, i tillegg til at du får 40% mer effektivitet ut av hver vedkubbe.

Norsk varme, bransjeforening for miljøvennlige ildsteder og skorstener

I Norge ble kravet om rentbrennende ildsteder innført allerede i 1998, mens det i januar 2022 ble innført europeiske krav i hele EU/EØS om at alle ovner som omsettes og installeres i boliger skal være rentbrennende. Scan har selvfølgelig hatt rentbrennede teknologi helt siden starten i 1998.

Det å fyre med en rentbrennende peis eller vedovn som gir minimale partikkelutslipp, er ditt personlige bidrag i miljøsammenheng for å skape et sunnere klima for oss alle. Ved at mindre varme fra veden forsvinner ut av pipa og mer overføres til hjemmet ditt, gir det også betydelig lavere strømforbruk.

Visste du forresten at det er ytterligere å spare, både miljømessig og med hensyn til vedforbruket bare ved å bygge bålet og fyre på rett måte?

Stor sort peisovn Scan 85 High Top med ekstra varmelagring i et blått skandinavisk kjøkken
Scan 85 Med ekstra varmelagring i toppkammeret

Ekstra varmelagring til peis og vedovn

I mange av våre peiser og vedovner kan man installere varmelagrende steiner inne i toppkammeret på ildstedet, et system som vi kaller Scan Heat Storage. Dette er spesiallagede «murstein», tilpasset hver enkelt peis og vedovn, i et materiale som har svært gode egenskaper for å holde lenge på varmen. Faktisk holder den seg varm opptil 12 timer etter den siste kubben ble lagt på bålet! Når peisovnene fra Scan stoves i tillegg følger noen av verdens strengeste testkrav for utslipp, gjør du både lommeboka og nærmiljøet en god tjeneste.

Illustrasjon av tverrsnit av en sort rund ovn som viser luftstrømmene i en vedovn med varmelagring
  1. Luftinntak
  2. Sekundærluft
    Sekundærluft for ren forbrenning
  3. Luftspyling
    Sirkulasjon av forvarmet luft som holder glasset rent
  4. Varmelagrende stein
    Lagret varme sirkuleres og oppbevares inne i toppen av ovnen når luftventilen er lukket
  5. Varmeutløp
    Varmeutløp når toppventilen er åpen

For den teknisk interesserte, er dette testet på følgende måte:

Fyringen ble startet i kald ovn, med et normalt ilegg av 2,25 kilo opptenningsved, etterfulgt av fire ilegg av 2,25 kilo ved hvert 45-50 minutt. Total oppvarmingstid var 3,5-4 timer. Det siste ilegget av ved er mer enn nok for å holde på varmen gjennom hele natten, og vedovnen vil føles varm neste morgen.
Totalt vedforbruk var 11,25 kg.

Graf som viser at vedovner med varmelagrende stein holder på varmen opptil 12 timer lenger

Grafen viser varmeutviklingen 45-50 minutter etter siste vedkubbe er lagt på bålet.

Klebersteinsovn – naturstein som magasinerer varme

Hos Scan stoves har vi en ekstra forkjærlighet for kleberstein i våre ovnsdesign. Fargen på klebersteinen er vakker med et kjølig blåskjær i det grå mot den sorte peisovnen og  naturlig marmorering i steinen, noe som betyr at ethvert ildsted vil ha sitt personlige mønster. Sammen med både stål som varmes fort opp og vedfyring er dette en uslåelig kombinasjon til ildsteder, som i tillegg kan en klebersteinsovn være med å senke oppvarmigskostnadene.

Kleberstein er en såkalt myk naturstein som på den ene siden er like tung som granitt (som betyr at den har stor fysisk masse), samtidig som den er porøs, noe som gjør at den holder svært godt på varmen. Massen på klebersteinen er viktig, dess flere kilo, jo flere timer vil peisovnen avgi varme.

Mange av peisovnene våre har også mulighet for å kles med en vakker topplate i kleberstein (tilleggsutstyr), som samler opp varmen under fyringen. Men de virkelige varmesamlerene er peisovnene som er kledd helt eller delvis med kleberstein.

Scan 65-7 kledd i kleberstein i et hvitt rom med skrivebord og en kurvstol stående ved siden av
Scan 65 med kleberstein

Fyrer du friskt til å begynne med i en klebersteinsovn, slik at ildstedet varmes godt opp, vil klebersteinen magasinere varmen. Når steinen kjennes varm under hendene kan du enten fortsette med litt lavere trykk på fyringen, eller bare la bålet brenne ut. Når ilden har sluknet vil steinen fortsette å slippe ut varmen og det vil ta flere timer før den blir kald.

Ønsker du deg enda en god grunn til å satse på varmelagring kan du kombinere både kleberstein og varmelagrende stein i toppkammeret – da maksimerer du utnyttelsen av veden og varmen til det fulle.

Detaljbilde av siden på en vedovn Scan 68 med kleberstein og vakkert utsmykkede luftventiler

Fordelene ved varmelagrende peiser og ovner

Skal vi oppsummere kort hvilket utbytte du får ved å benytte varmelagring av ulike typer, sammen med oppvarming med ved, blir fordelene mange:
 

  • Lun og behagelig varme over tid
  • Varmeperioden forlenges
  • Lavere vedforbruk
  • Reduserer behovet for andre varmekilder
  • Bærekraftig oppvarming
  • Økonomisk gevinst

Kjenner du at tiden er inne for å skifte ut din gamle ikke-rentbrennende vedovn med en ny, eller ønsker deg en mer varmeøkonomisk peisovn står våre forhandlere selvsagt klare til å ta deg helt i mål.