En gammel vedkomfyr står i en stue og to barn danser ved siden av den"

Har du en gammel Scan peis eller vedovn?

Det finnes mange gamle Scan ovner, peisinnsatser og peiser som fortsatt sprer varme rundt i mange hjem. Og en peisovn fra Scan stoves er skapt for å være både et vakkert designelement og for å vare i mange år. Men for å varme optimalt trenger alle ildsteder litt omsorg en gang iblant, og her har vi samlet våre mest stilte spørsmål for å hjelpe deg på veien.

Hvor gammel er ovnen min?

Dersom du lurer på hvor gammel din Scan ovn er, eller hvilken modell det er, kan du lete etter et typegodkjenningsskilt som vil fortelle deg hvilken modell det er. Dersom vedovnen, peisen eller peisinnsatsen er under 10 år gammel vil du finne informasjon om den på vår samleside for dokumentasjon. Dersom ildstedet er av eldre generasjon kan du finne manualer for utgåtte vedovner, peiser og peisinnsatser fra Scan. Eller du kan ta noen bilder av den og ta dem med eller sende dem til din nærmeste Scan forhandler, så kan de hjelpe deg videre.

Er ovnen min rentbrennende?

Alle ovner og peiser som er solgt fra forhandler etter 01.07.1998 skal etter myndighetenes krav være rentbrennende. Dette er som regel enkelt å se ved å se etter om de karakteristiske hullene for sekundærforbrenning som er perforert i enten hvelv eller bakplaten i kammeret på ildstedet. Er du i tvil, kan du ta med eller sende bilde av ovnen din til forhandleren, slik at de kan hjelpe deg.

Kan jeg gjøre om min gamle ovn til å bli rentbrennende?

Det er ikke mulig å gjøre om en ikke-rentbrennende vedovn eller peis til å bli rentbrennende. Da disse ikke-rentbrennende ovnene er svært forurensende bør du vurdere å bytte den ut med en av nyere modell. Ta gjerne en titt på Scans vedovner, peisinnsatser og peiser med topp moderne fyringsteknologi.

Teknisk tegning til deler av peisdør

Jeg trenger reservedeler til vedovnen eller peisen min

Dersom du mangler deler, eller deler har blitt slitt eller ødelagt hjelper våre kompetente forhandlernettverk deg å finne riktige, og bestille nye deler til ildstedet ditt.

Dersom brennplater i peisovnen, peisinnsatsen eller peisen har blitt skadet eller trenger å skiftes ut, kan du kontakte forhandleren som hjelper deg å bestille nye, og også monterer dem for deg, dersom du ønsker det.

Jeg trenger bruksanvisning til min nye vedovn

Har du en ganske ny ovn, peis eller innsats fra Scan du trenger manualer til?

Da finnes det flere steder å lete:

Jeg trenger bruksanvisning til Scan utgåtte modeller

Har du en eldre modeller av vedovn, peis eller peisinnsats fra Scan som du trenger en bruksanvisning /monteringsanvisning til?

Dersom det er gamle vedovner, peiser eller peisinnsatser som det er mer enn 10 år siden vi sluttet å produsere, kan du finne det i oversikten over utgåtte produkter fra Scan.

Vedovnen eller peisen min er ødelagt og trenger service

Forhandlerne våre er dyktige og har ildsteder som sitt fagfelt, de er alltid behjelpelige med å bistå deg med alle utfordringer du måtte ha med din peis, ovn eller pipe. De hjelper deg også å finne reservedeler til ditt ildsted.

Ovnen min varmer ikke så godt lenger.

Dersom det er endringer i varmeytelsen på ildstedet ditt er det aller første du bør undersøke om skorstenen og røykrøret er rent. En annen grunn kan være omslag i vær og at skorsteinen din er kald, og bare trenger litt lenger tid på å varmes opp mens du fyrer. Dersom vedovnen din eller peisen er gammel kan det være den trenger tilsyn fra en av våre forhandlere som enkelt kan bistå deg med alle problemer knyttet til fyring eller ved. Ta kontakt med din nærmeste butikk i forhandleroversikten. Vil du lære mer om riktig vedfyring har vi mange tips som hjelper deg på vei.

Jeg vil bytte ut min gamle vedovn med en ny

Opplever du at det eksisterende ildstedet ditt ikke dekker dine varmebehov lenger, eller rett og slett drømmer om et nytt lekkert ildsted, er du alltid velkommen til å ta kontakt med våre dyktige forhandlere. De hjelper deg å finne løsninger som passer både boligens varmebehov og dine ønsker til peisdesign.

Kan jeg flytte den gamle ovnen min?

Det er tillatt å flytte eller reinstallere en vedovn du har i boligen din med hensikt om vedlikehold og reparasjon. Men det er ikke tillatt å installere en ovn som ikke er rentbrennende. Ta kontakt med feiervesenet i kommunen du bor i, som kan hjelpe deg å avgjøre om ovnen eller peisen din kan selges videre, eller bør leveres til gjenvinning.

Kan jeg selge den gamle ovnen min?

Vi fraråder å videreselge ovner med gammel fyringsteknologi, da det ikke er tillatt å montere dem i nye installasjoner. Eldre ildsteder slipper også ut mer partikler under fyring enn nye vedovner og peiser med toppmoderne fyringsteknologi. Men vær oppmerksom på at det ikke er tillatt å montere ikke-rentbrennende ovner eller peiser i en ny-installasjon. Så er du i kjøpsmodus, bør du bære obs. Dersom ovnen din er relativt ny eller du er helt sikker på at den er rentbrennende er det tillatt å selge vedovnen videre. Vi anbefaler at du tar kontakt med ditt lokale brann- og feiervesesen som kan hjelpe deg å avgjøre om ovnen eller peisen din kan selges videre, eller bør leveres til gjenvinning.

Hvor kan jeg kaste den gamle vedovnen?

Dersom den gamle vedovnen er utrangert, skal den leveres til en gjenbruksstasjon.

Dersom den gamle vedovnen din hadde medfølgende FDV-dokumentasjon inneholder denne en en egen beskrivelse av «behandling av avfall».

Noen av våre forhandlere tilbyr også å ta med seg den gamle ovnen din når de installerer en ny. Spør dem om mulighetene for dette når du avtaler montering av et nytt ildsted.

Dersom du har flere spørsmål, eller et spesifikt problem du trenger hjelp med kan du kontakte en av våre erfarne forhandlere.