Hender som vasker peisglass med papir i en brun stue

Slik fjerner du sot på ovnsglasset på vedovnen

Deilig varme flammer og knitring i peisen er et av høydepunktene med vinteren. Men hvor frustrerende er det ikke når peisglasset på peisen dekkes av sot og stenger innsynet til det flammende bålet i vedovnen? Heldigvis har vi gode tips til hvordan du enkelt fjerner sot på peisglasset, og hvordan du kan unngå det.

Hvorfor soter glasset på vedovnen?

De vanligste grunnene til at ovnsglasset blir dekket av sot er at veden du fyrer med er for fuktig, eller at lufttilførselen i peisovnen er for liten. Husk å åpne trekkventilen helt og la døren stå litt på gløtt i opptenningsfasen. Pass også på at du fyrer tilpasset peisen, peisinnsatsen eller ovnen du har – har du en stor peis så er den også konstruert for et stort bål. Optimal opptenning og fyring er beskrevet i brukermanualen til produktet. Det er også en god idé å få feieren til å sjekke at skorsteinen holder mål neste gang feiervesenet har tilsyn hjemme hos deg.

Lær de enkle metodene for å finne ut om veden er tørr nok å fyre i ovnen med:

Hånd med gul gummihanske som vasker sot av peisglasset på en ovn

Bruker du tørr ved og tenner opp slik at ovnen raskt kommer opp i driftstemperatur, får du minimalt med sot, som igjen fører til mindre vask og vedlikehold. 

Morten Seljeskog, Forsker ved SINTEF Energi AS

En rentbrennende ovn holder peisglasset rent

Moderne peis og vedovner fra Scan er konstruert med et såkalt «air-wash» system, som hjelper til med å holde glasset rent mens du fyrer. Dersom det soter på glasset holder det som regel å fyre friskt en kort stund. På denne måten vil temperaturen bli så høy at sot som har festet seg på glasset brennes bort.

Men uansett om du fyrer riktig, er det naturlig at glasset kan sote litt i løpet av en lang fyringssesong. Derfor er det lurt med fortløpende rengjøring av peisglasset gjennom fyringssesongen.

Her gir vi deg triksene som får opptenning i din vedovn eller peis til å gå som en drøm.

Slik fjerner du sot fra peisglasset

Du trenger ikke spesielle vaskemidler eller utstyr for å fjerne sot i peisen. Aske og vann sammen danner nemlig en slags lut og i gamle dager var dette faktisk noen av ingrediensene man lagde såpe av.

Det holder med 4 enkle hjelpemidler, som de fleste har tilgjengelig hjemme.

Det du trenger til å vaske peisglasset: Kjøkkenrull, skål med vann og oppvaskhansker

Dette trenger du

  1. Gummihansker for å beskytte hendene (vi brukte oppvaskhansker)
    Askeblandingen er veldig basisk og dermed etsende, så her er det viktig å beskytte hender.
  2. Husholdningspapir/tørkepapir eller avispapir
  3. Litt vann i en skål
  4. Metallbøtte til å kaste avfallet fra rengjøringen

Slik vasker du ruten på peisen:

Metoden er både rimelig, effektiv og miljøvennlig. Husk på at peisen må være helt kald når du starter!

  1. Fukt tørkepapiret i litt vann og dypp det forsiktig i asken i vedovnen.
Hånd i gul hanske som skal vaske peisglass

2. Gni papiret med askesiden mot peisglasset og gi det en god skrubb. Er glasset svært skittent må du nok bytte papiret et par ganger for å løsne all sot.

Blond kvinne som vasker peisglass med aske

3. Avslutt med å tørke over med rent papir med bare vann for å få skinnende rene glass.
 

Arm med gul hanske som vasker peisglasset

Video av hvordan du vasker bort sot fra peisruten:

Rengjøring av peisen utvendig

Når du skal vaske peisen utvendig skal du ikke bruke vann, skurekrem, sprit eller andre rengjøringsmidler. Bruk en tørr klut eller støvkost, og husk at peisen bør rengjøres når den er helt kald.

Svart rund vedovn Scan 84 Modern med sort glassdør i en klassisk dansk leilighet med lus brun skinnsofa
Scan 84 Modern med vakker glassdør

Rentbrennende ovn med moderne design

Når ved blir varmet opp, frigjøres gasser og partikler som er lagret i vedkubbene. Gamle vedovner og peiser slipper disse forurensende gassene rett opp i pipa sammen med varmen, og gir en virkningsgrad på bare 40 %. Mens en moderne vedovn med ren forbrenning sørger for at disse gassene også forbrennes og omdannes til varme. Det gir minimale utslipp gjennom pipa samtidig som det dobler virkningsgraden og gir mer varme til rommet. I tillegg er en rentbrennende ovn spesialkonstruert for å brenne med rene glass.

Med skinnende rent peisglass presenteres flammene vakkert, og du kan krølle beina opp under deg i sofaen og nyte den gode varmen med god samvittighet.