Wood stack

Tørr ved- og fyringstips

Hvis du skal hogge veden selv bør det skje tidlig på våren. Veden kappes så i korte lengder før den kløyves og stables utendørs til over sommeren. Mye vann skal ut av veden, så husk å lagre den luftig.

For å sjekke om veden er tørr nok, kan du slå kubbene mot hverandre,og høre etter en ”syngende” lyd. Legger du en vedkubbe i en tett plastpose i et varmt rom, vil dugg på innsiden av posen avsløre om veden er for fuktig. Tørr ved er lett å kjenne igjen på markante tørkesprekker. 

Vedtips

Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk regnes som den beste peisveden. Mange foretrekker imidlertid nåletre på grunn av knitrelyden, men vær oppmerksom på at slike tresorter sender ut gnister, og kan skape brannfare.

Fyringstips

Det er flere måter å fyre opp på, men det er alltid viktig å være nøye med hva du legger i ovnen. Brenn aldri malt eller trykkimpregnert trevirke eller klorholdig plast, PVC. Det avgir svært giftige gasser. Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning. Vrakveden vaskes ut ved å la veden ligge ute i vær og vind i minst et par år.

Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn ca 1 døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur. Klyv deretter opptenningsveden til ca. 4 cm i diameter. Dette vil forenkle opptenningsfasen og gi hurtigere trekk i skorsteinen. 

Før du tenner opp bør du åpne alle trekkventiler; noen ovner har bare en, mens andre kan ha to. Den enkleste metode for opptenning er slik:

  • Legg to kubber i bunnen av brennkammeret og stable opptenningsved lagvis opp til hullene for sekundærluften. Avslutt med en halvstor kubbe på toppen.
  • Legg 2–3 opptenningsbriketter eller lignende rett under det øverste laget med opptenningsved og tenn på.
  • Under normale trekkforhold kan du nå stenge døren og bålet vil passe seg selv.