Blond kvinne hviler med lukkede øyne og hendene bak hodet på en grå sofa

Varme fra peisen gir hvilepuls og avspenning

Har du behov for en dag med lave skuldre og hvilepuls? Bare slappe av, være til stede og nyte den langsomme tiden? Da kan vi anbefale at du fyrer opp i peisen eller vedovnen, nyter synet av flammene, varmen mot huden og lyden av ilden. Forskning viser nemlig at bålet både gir velvære og ro i sjelen, og gir deg det beste utgangspunktet for avslapping og hverdagsmeditasjon.

Kvinne med lys strikkegenser holder en kopp med begge hender foran peis med glass på tre sider, Scan 5005

Flammer har en avslappende effekt på mennesker

Christopher D. Lynn, doktor i antropologi ved Universitetet i Alabama, har testet en teori om at ild har en avslappende effekt på mennesker. 226 personer deltok i forsøket som gikk ut på å måle blodtrykket og stressnivået basert på opplevelser av å sitte rundt et bål. Konklusjonen i forskningsrapporten etterlater ingen tvil: Å være i nærheten av ild gir lavere puls, stabilt blodtrykk, avspenning og mindre stress. Funn i undersøkelsen viser også at den avslappende effekten påvirker nervesystemet, slik at du sover bedre. 

At det er helsebringende å roe ned foran din vedovn eller peis en mørk høstkveld eller kald vinterdag, kommer vel ikke overraskende på noen som har denne muligheten. Men nå er det altså bevist en gang for alle!

Stress ned med denne øvelsen

Forskningsrapporten konkluderer også med at flammene hadde en forsterkende effekt på deltagernes evne til konsentrasjon og fordypning. Og hva er vel bedre enn å sitte foran en knitrende peisovn og bare være til stede i seg selv og finne roen?

Vi kan anbefale deg en enkel øvelse basert på tre trinn:

Blond kvinne med kopp sitter med ryggen til en hvit vedovn Scan 83-2
  1. Legg én hånd på magen og trekk pusten rolig inn gjennom nesen og så dypt du kan. Kjenn at hånden på magen din løftes opp. Tell til 4 mens du puster inn.
  2. Hold pusten mens du teller til 7.
  3. Pust ut gjennom munnen mens du teller til 8.

Gjenta 4 ganger og kjenn hvordan kropp og sinn går i dvalemodus og eventuelt stress renner av. Denne såkalte 4-7-8-teknikken er utviklet av den amerikanske legen Andrew Weil og er inspirert av både yoga og meditasjon (kilde: NHI). Om brystkassen beveger seg mer enn magen, puster du sannsynlig ikke godt nok. Men ikke fortvil; øvelse gjør mester!

Moderne peis med fokus på bærekraft

I tillegg til nytelsen, får du med en rentbrennende ovn eller peis fra Scan et ildsted basert på bærekraft og sirkulærøkonomi. Det vil si at produktene er konstruert for å vare så lenge som mulig, repareres og til slutt materialgjenvinnes og brukes som råvarer på nytt. Slik utnytter vi de samme ressursene flere ganger og minst mulig går tapt.

Kvinne med mørkt krøllete hår og grønn genser hviler i en hvit sofa

Fyr opp i din Scan vedovn med god samvittighet

Når vi også tar med at en rentbrennende vedovn fra Scan og riktig fyring ikke påvirker karbonavtrykket ditt negativt, blir det ekstra godt å krype opp i godstolen foran vedovnen eller peisovnen med en god bok i lag med familien eller alene med deg selv. Ved er en fornybar ressurs, og regnes som karbonnøytral ifølge både forskning og Norsk Varme, bransjeforeningen for ovner, peiser og skorsteiner i Norge.

En vedovn eller peisovn fra Scan er med andre ord et godt valg både for deg selv og på vegne av dine etterkommere. Det er i seg selv en tanke som varmer!