Hvit peis Scan DSA 12 gjennomgående i lyst rom med lyse tremøbler

Design din egen moderne peis

Se for deg drømmepeisen din – en vakker designinstallasjon og varmende kjerne i boligen som oppskalerer og spiller på lag med stilen du har skapt i hjemmet ditt. – Hvordan ville den se ut? Er den stor eller liten, er den integrert i veggen, en hjørnepeis eller romdeler?
Her er vår guide til hvordan du kan skape din drømmepeis.

Nærbilde av henger som holder et nettbrett og scroller på pinterest

Finn inspirasjon til din nye peis

Alle hjem har forskjellig form og størrelse, men din designsmak og interiørstil er selvfølgelig den viktigste faktoren når du skal velge ditt nye ildsted. Du har kanskje sett bilder i interiørmagasiner, på nett eller hos venner. Gjør egen research på hvilke ildsteder som tiltaler deg, enten ved hjelp av våre produktsider, inspirasjonskanalen Pinterest eller Google, som du kan ta med deg til forhandleren. Eller besøk din nærmeste forhandler og få inspirasjon fra våre showrom.

Scan stoves bruker bare danske designere når vi utvikler våre ildsteder, både for å bevare vår genuine danske designkjerne, og for å skape vakre varmende møbler som jobber på lag med trendbildet.

Hvilken peis skal jeg velge?

Design er en stadig viktigere faktor og store peisinnsatser med glas på front, to eller tre sider er i vinden som aldri før. Valgene er mange og utvalget er stort, men primært står valget mellom å installere en innebygd peis som kles med en spesialbygget omramming, eller å benytte seg av en komplett peis som leveres som et byggesett.

Sort peisinnsats Scan 1005 med glass på front
Peis med stort vindu
Slank sort peisinnsats Scan 1008 med glass på to sider
Smal hjørnepeis
Sort peisinnsats Scan 5003 med glass på front og høyre side
Bred hjørnepeis
Sort peisinnsats Scan 5005 med glass på tre sider
Peis med glass på tre sider
Sort peisinnsats Scan DSA 12 med gjennomsyn
Gjennomgående peis

Velger du en peisinnsats, bygges den inn og du legge til designelementer helt etter egne designønsker og plassen du har til rådighet.
Store glassflater med godt innsyn til flammene skaper en helt egen avslappende atmosfære. Men dette medfører også mye varme. Følg vår guide til de ulike peisinnsatsene du kan velge blant når du skal bygge en moderne peis.

Peis malt gul i et hvitt rom med kjøkken på den ene siden og sofa på den andre
Du kan også male peisen, peisomrammingen kan males i akkurat hvilken farge du vil.

Detaljene som setter prikken over i’en

Det finnes utallige muligheter når vi spesialtilpasser peisen til hjemmet ditt. Noen har helt spesifikke tanker og skisser på hvordan alt skal se ut, mens andre gjerne ønsker seg noen forslag og hjelp med på veien, og våre forhandlere hjelper deg hele veien i mål.

Her er noen av designdetaljene du kan tenke igjennom:

Hvor høyt skal peisinnsatsen plasseres?

Her handler det mye om hvor og hvordan du vil bruke peisen din.

Tidligere skulle peisinnsatsen installeres relativt lavt, bare 50-60 cm fra gulvet, som gjør det enkelt å legge inn ved og gir også et godt innsyn når du sitter i sofaen.

Med tiden ønsker flere innsyn til ilden fra flere områder i rommet, og vil dermed også plassere den høyere opp på veggen, gjerne 80-90 cm fra gulvet.

tredelt bilde som viser ulike høyder man kan plassere peisinnsatsen

En god metode for å finne ut hvor høyt du ønsker å plassere peisinnsatsen er ved å sette deg i sofakroken, ved spisestuen eller andre plasser det er naturlig å nyte flammene fra. Så kan du måle hvor øyehøyden din er fra de aktuelle sitteplassene og la øyet treffe omtrent midten av peisglasset. Eventuelt kan du velge én av dem eller ta et gjennomsnitt mellom de to.

Peisinnsats Scan 5003 i skreddersydd peis som går helt fra gulv til tak
Scan 5003 FR

Høyde på peisen

Skal peisomrammingen gå helt til taket?
Fler og fler ønsker at omrammingen til peisinnsatsen, det som utgjør "mur-delen" av peisen, går helt fra gulv til tak. Dette gir et slankt og ryddig inntrykk uten for mange linjer, og blir harmonisk for øyet.

Sort peisinnsats Scan 5004 FR i et lyst rom med store hvite vinduer
Scan 5004 FR

Hvor er pipa plassert?

Hvor står eksisterende pipe i forhold til plassen du ønsker å se flammene fra peisen? Hvilken side av pipa vil du plassere den nye installasjonen? Dersom du vil flytte plasseringen til et helt annet sted i stua eller boligen, kan man installere en stålpipe. Snakk med våre eksperter som hjelper deg å nå målet ditt.

Peisinnsats Scan 5005 med glass på tre sider
Scan 5005 FRL

Glass på flere sider?

Ønsker du deg en ny peis med glass på en, to eller tre sider?
De fleste peisinnsatsene med glass på to sider finnes både i en høyre- og venstehengslet variant. Les mer om de ulike typene peisinnsatser.

Peisinnsats med hevedør Scan 5005 med en fikenplante og deler av vindu i bakgrunnen
Scan 5005 FRL har hevedør

Har du preferanser for dørløsningen?

Drømmer du om en peis med hevedør, en som flukter nærmest integrert i veggen, eller skal det være en hjørnepeis, hengslet til høyre eller venstre side?

Peis med gjennomsyn Scan DSA 12 i hvit peisomramming med vednisje
Scan DSA 12 med gjennomsyn

Ønsker du deg en vednisje?

Hvor stor skal den være? Skal den ha en eller flere hyller for vedlagring? Skal den være åpen eller ønsker du å skjule opptenningstilbehør i en integrert skuff eller liknende?

Benk integrert i peisomrammingen
Scan 1005

Sitteplass ved peisen?

Ønsker du deg en sittebenk i tilknytning til peisen?
Da er det smart å tegne den inn tidlig i prosessen.

Sort peisinnsats Scan 1008 plassert på ytterhjørne
Scan 1008

Nok lufttilførsel gir vakre flammer

Alle peiser trenger luft for å fungere, og det er greit å være obs på at dette krever både synlige lufteventiler og at peisen i noen tilfeller trenger ekstra luft tilført utenfra. Her er våre forhandlere eksperter, og hjelper deg slik at du oppnår de perfekte flammene når du fyrer.

Moderne peis og byggeprosessen

Det er også en del tekniske ting å forholde seg til når man skal installere en peis eller peisinnsats ­– hvor stor peisen kan være og om du trenger å gjøre tilpasninger i boligen eller oppgradere pipen. Dette hjelper vårt nettverk av faghandlere klare til å hjelpe deg med.

Svar på en del av de praktiske spørsmålene finner du her:

Artikkel om ofte stilte spørsmål ved installering av vedovn og peis

Våre forhandlere hjelper deg fra drøm til ferdig peis

Våre erfarne forhandlere står klare til å bistå deg med alle gjennomgående kunnskap og svar på alle spørsmålene du måtte ha. Det er trygt og godt å ha en erfaren peisbygger med på laget både i designprosessen, og for en trygg installering av peisen.

Todelt bilde av veien fra skisse til ferdig peis i lys stue
Ta gjerne med en skisse eller bilder av hvordan du ønsker at peisen din skal bli, så hjelper forhandleren deg i mål.

Finn din nærmeste her: