Blond kvinne med langt hår sitter ved en hvit vedovn Scan 83-2 som brenner

Fire gode grunner til å fyre i peisen

Med kaldere og mørkere kvelder og ustabilt vær, frister det å krype ned i kosekroken og finne roen foran flammene. Vi har samlet fire gode grunner til å fyre opp peisen eller vedovnen i anledning Vedfyringens dag.

Vedfyring holder oss varme

Gjennom vintersesongen fyrer tre av fem nordmenn med ved i peis, vedovn eller peisinnsats. Og med rekordhøye strømpriser og synkende temperaturer er vedfyring et rimelig og hyggelig alternativ som flere nordmenn tyr til. 

Muligheten for å fyre med ved er en del av vår nasjonale beredskap. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som en av de mest nødvendige oppvarmingsmulighetene. Vi er nemlig avhengig av vedfyring for at strømnettet ikke skal bryte sammen på de kaldeste dagene. Hvis strømmen blir borte over lengre tid, er det bare vedfyring som kan holde oss varme over flere dager.

Med ny, rentbrennende ovn eller peis slippes nesten 80% færre partikler enn de gamle peisovnene, på grunn av det doble forbrenningssystemet. Det gir minst 40 prosent mer varme per kubbe. Velger du i tillegg en klebersteinsovn, eller en peisovn med varmelagrende steiner i toppkammeret, holder den seg varm opptil 12 timer etter den siste kubben ble lagt på bålet! 

Sjekk hva du kan spare på å fyre med ved:

Detaljbilde av kvinne med beige genser som holder en hvit kopp i hendene, i bakgrunnen kan man se en avlang peisinnsats Scan 5005 FRL

Vedfyring i en rentbrennende ovn skaper hygge, kos og varme følelser

Når vi sier peis eller ovn er varme, kos og hygge det første nordmenn tenker på. Det er få situasjoner som er koseligere enn å samles rundt peisen med de man er glad i, og bare slappe av med noe godt i koppen.

Ønsker du deg en ny moderne peis eller ovn å kose deg ved, kan du se alle Scan Stoves ildsteder her:

Flammer har en avslappende effekt på mennesker

Moderne peis har gjerne godt innsyn til flammene, og det er faktisk forsket på om peis og flammer har en avslappende og meditativ effekt.

Ifølge forskningsrapporten har de dansende flammene en god effekt på blodtrykket, var stressdempende effekt, og knitrelyden var avgjørende for at blodtrykket sank hos testpersonene.

Kvinne med mørkt krøllete hår og mørkegrønn genser sitter i grå sofa med lukkede øyne og slapper av

Pålitelig og enkelt med vedfyring

En rentbrennende ovn er en oppvarmingskilde du alltid kan stole på, og som alltid virker, så lenge du fyrer riktig. Det er bare å stable veden, bruke opptenningsbriketter og tenne fra toppen. En vedovn og pipe krever også minimalt med vedlikehold og har lang levetid.

Se hvordan du enkelt kan tenne opp og få fyr hver gang: